>>>  Laatst gewijzigd: 18 december 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Seksualisering

Films bij het thema

Seksualisering

Dit is nu zo'n onderwerp waarover verhitte discussies gevoerd worden en waarover steeds weer morele paniek (moral panic) opgeroepen wordt. Gelukkig is er ook op een minder oppervlakkige manier over geschreven.

Ik ga het hier onder andere hebben over de discussie die vanaf 2006 in Australië losbarste naar aanleiding van het rapport Corporate Paedophilia - Sexualisation of children in Australia, geschreven door Rush en La Nauze. Het rapport staat dus op mijn website www.emo-level-4.nl, samen met allerlei reacties op dat rapport.

Je kunt die discussie over seksualisering niet loszien van de kennis die wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd over de seksuele ontwikkeling van jongeren en evenmin van het onderwerp 'moral panics'. Alles hangt met elkaar samen, dat maakt het allemaal zo ongelooflijk ingewikkeld. Er bestaan nog veel meer samenhangen, bijvoorbeeld met conservatief denken, samenzweringstheorieën, en ga zo maar door. En wanneer je het echt praktisch benaderd wordt het nog lastiger: dezelfde ouders die hun kinderen willen beschermen tegen seksualisering laten hun kinderen tegelijkertijd zonder aarzeling deelnemen aan een van de vele schoonheidswedstrijden waar die kinderen al snel leren dat het loont om sexy te doen. Ik bedoel maar.