>>>  Laatst gewijzigd: 18 december 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Seksualisering

Films bij het thema

Angyali üdvözlet [De aankondiging]

Schermafdruk 'Angyali üdvözlet'
Schermafdruk 'Angyali üdvözlet'

Dit is een hoogst originele Hongaarse film van regisseur András Jeles uit 1984 die volledig gespeeld wordt door kinderen. Het is een bijzondere poëtische allegorie op het menselijk bestaan.

Het verhaal

Ik zag in de Engelse Wikipedia de volgende samenvatting:

"When Adam and Eve having succumbed to Lucifer's temptation, are cast out of the Garden of Eden, Adam holds Lucifer to his promise, reminding him that "You said I would know everything!". So Lucifer grants Adam a dream of the world to come. And what a bizarre dream: Adam becomes Miltiades in Athens; a knight called Tancred in Byzantium; Kepler in Prague; Danton in revolutionary Paris; and a nameless suitor in Victorian London. Guided by a deceptively sweet but ultimately contemptuous Lucifer, Adam confronts an endless procession of the horror of the human story - rapists and concubines, betrayal and savagery, mindless cruelty and fanaticism."

Seksualisering?

De film begint met Adam en Eva in Eden en volgt daar het bijbelse verhaal over de zondeval. De kinderen die Adam en Eva spelen - een jaar of tien / elf - zijn allebei bloot. Je mag als kijker alles zien, maar het is subtiel in beeld gebracht: het gaat niet om die naaktheid, maar om het verhaal. Lucifer verleidt Eva en ze eet zoals bekend van de boom van goed en kwaad terwijl hun god dat verboden heeft. Ze sleept Adam mee in het verderf en ze worden allebei uit het paradijs verdreven.

Na die zondeval en Eden hebben ze ineens kleren over hun geslachtsdelen. In de hele geschiedenis die langs komt - en die hierboven in het citaat kort wordt aangeduid - is er geen sprake van bloot, al is er af en toe sprake van verleidelijk gedrag. Maar uiteindelijk keren Adam en Eva terug in de schoot van hun god en daarmee in het hemelse paradijs en dan zien we ze weer bloot. Bloot is dus gekoppeld aan een leven zonder schaamte in het paradijs.

Het bloot wat je ziet is functioneel. Het is totaal niet geërotiseerd, er hangt geen rare sfeer omheen. In het paradijs is er gewoon geen schaamte bij Adam en Eva. Dus, nee, je kunt wat hier in deze film afgebeeld wordt geen seksualisering noemen.

Toch zou zo'n film vandaag de dag niet meer gemaakt kunnen worden, vermoed ik. De foto's op IMDB bevatten geen van de scènes waar Adam en Eva bloot zijn en dat is nogal typisch, ben ik bang.