>>>  Laatst gewijzigd: 5 januari 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Waarden in de praktijk

Waarden in de praktijk

Voor mij is filosofie heel praktisch. Overal waar ik kijk zie ik waarden en normen. Ik heb mezelf aangeleerd op te pikken wat mensen (on)belangrijk en (on)wenselijk vinden in wat ze zeggen en doen, in wat ze maken, en zo verder. Ik zet hieronder nog eens kort op een rij waar ik bij waarden en normen allemaal aan denk.

Waarden staan voor wat mensen al of niet goed, belangrijk, wenselijk, nastrevenswaardig, rechtvaardig, mooi, etc. vinden. Mensen zijn voortdurend bezig met het positief of negatief waarderen van wat andere mensen doen, van de producten die ze gebruiken, van de creaties (films en zo) die ze meemaken, en ga zo maar door.

Normen staan voor concrete maatstaven aan de hand waarvan mensen - met hun waarden op de achtergrond - oordelen vellen over dingen, mensen, situaties, etc. Normen drukken uit wat mensen vinden dat hoort of niet hoort op alle mogelijke terreinen. Normen staan dus niet alleen voor gedragsregels, maar ook voor maatstaven waaraan apparaten moeten voldoen, en zo meer. Waarden en normen hebben dus niet per se met ethiek en moraal te maken.

In dit deel van de website gaat het over drie thema's waarbij waardeoordelen en taboes en normen voor gedag een enorme rol spelen: het eerste thema gaat over Waarden en uiterlijk (over wat we aantrekkelijk en mooi vinden), het tweede thema betreft Waarden en relaties, en het derde thema gaat in op Waarden en seksualiteit.


Bedenk bij dit alles steeds het volgende: