>>>  Laatst gewijzigd: 2 januari 2023  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

2021

De film WASP Network uit 2019

(21.11.2021)

Deze film is een creatie van regisseur Olivier Assayas.

De film begint met de tekst:

"Cuba has lived under a communist regime since 1959. It is subjected to a brutal embargo imposed by the United States. This has resulted in tremendous hardship for the population. Many Cubans fled an authoritarian state. Most settled in Miami. Where many militant groups fight to free Cuba." [mijn nadruk]

Eh ... Wat een wonderlijke tekst. Cuba de autoritaire staat? Het lijkt er toch meer op dat de VS de autoritaire staat zijn hier, een staat die inderdaad een walgelijk embargo oplegde aan Cuba, alleen maar omdat daar anders gedacht werd over hoe je een land moet besturen, een staat dus die de grootst mogelijke ellende onder de bevolking van Cuba veroorzaakte. Vluchten die Cubanen naar de VS vanwege het politieke systeem of vanwege de armoede veroorzaakt door dat embargo? En waarom dan juist naar de VS die juist de oorzaak zijn van al die armoede? Is het dan raar dat dat door Cuba gezien wordt als overlopen naar de onderdrukker en als een vorm van verraad?

Wat is het dan zinloos om te roepen dat je vecht voor 'vrijheid' en 'democratie'. Je kunt beter vechten voor eten, tegen de armoede, tegen de oorzaken van armoede, tegen de VS. En democratie kan ook van alles betekenen. Heb je die nodig om een goed werkend economisch systeem te krijgen? En is het zo geweldig dat je de democratie wilt van een land dat je vaderland tegen alle democratischde regels in in een houdgreep heeft?

Nog gekker is dat de film gaat over het WASP-netwerk, een groep van mensen die zogenaamd uit Cuba vluchtten om te infiltreren in al die anti-Cubaanse terreurgroepen in de VS. Je zou zeggen: sympathie voor Cuba. Waarom dan zo'n slechte begintekst?