>>>  Laatst gewijzigd: 2 januari 2023  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

2021

De film Ashes in the snow uit 2018

(21.11.2021)

Deze film werd geregisseerd door Marius A. Markevicius

Deze film start met een toelichtende tekst:

"During World War II, as Allied troops battled Nazi Germany, the Soviet Union forcibly occupied much of Eastern Europe."

Wat een slechte tekst. Over ongenuanceerd en bevooroordeeld gesproken: geallieerden goed, Russen en communisten slecht? Ja, de geallieerden bestreden de Nazi's in West-Europese landen, maar de Sovjet-Unie deed hetzelfde in de Oost-Europese landen. Zonder de Russen met hun tweede front had het Westen nog een harde dobber gehad aan Nazi Duitsland. En wat betekent 'met geweld een land bezetten' hier? De Russen brachten Oost-Europese landen onder hun invloedsfeer met het communisme als een ideologie, zeker. Maar de Amerikanen deden hetzelfde met West-Europese landen, met het kapitalisme als ideologie.

En ja, Stalin was een dictator die miljoenen mensen naar de kampen stuurde en met harde hand zijn ideologie oplegde aan een aantal landen. Lekker gemakzuchtig om hier de geschiedenis te vergeten van al die eeuwen dat de VS en de UK en andere Westerse landen hun ideologie oplegden aan enorm veel landen ter wereld ten koste van waarschijnlijk eveneens miljoenen mensenlevens in de koloniën.

Je ziet altijd een film over de opvallende dictatoren, je ziet minder films over het Westerse kolonialisme / kapitalisme en alle ellende die dat veroorzaakt heeft. Dat is een verkeerd soort beeldvorming door Amerikanen met hun simpele vooroordelen.