>>>  Laatst gewijzigd: 2 januari 2023  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

2019

Eenvoud en complexiteit

(11.05.2019)

Ik houd van eenvoud. Geen pretenties, geen dubbele bodems, geen indirecte communicatie, geen gedraai en er om heen draaien.

Je helpt bijvoorbeeld iemand omdat je ziet dat hij hulp nodig heeft of omdat zij om hulp vraagt. Je helpt niet omdat je er geld of cadeautjes voor krijgt. Dat heeft namelijk niets met helpen te maken. Je helpt ook niet wanneer iemand het vanzelfsprekend vindt dat je helpt, eigenlijk vindt dat je moet helpen, dus wanneer die hulp een onderdeel wordt van een machtsspel of van manipulatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand uitstekend zichzelf kan helpen en helemaal geen hulp nodig heeft, maar meent anderen te moeten gebruiken of meent slachtoffergedrag te moeten hebben of meent aandacht te moeten vragen of zich alleen voelt. Dat heeft allemaal niet met hulp te maken. Zeg dan gewoon dat je aandacht nodig hebt, dat je je alleen voelt. Maak het niet nodeloos ingewikkeld wanneer het eenvoudig is.

Van de andere kant houd ik juist weer niet van vereenvoudiging bij alles wat ingewikkeld ligt, complex is. Vandaar mijn eeuwige verzet tegen reducties van de werkelijkheid in filosofie, wetenschappen, therapie, relaties, management.