>>>  Laatst gewijzigd: 13 februari 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

2018

Reductionisme

(2 januari 2018)

Opvallend is dat het vaak mensen met een wiskundige achtergrond zijn die filosofische opvattingen verzinnen waarin de werkelijkheid tussen haakjes wordt gezet.

Descartes, allerlei mensen in de AI, computermensen, programmeurs. Ze trekken zich terug in de zekere wereld van hun symbolen en hebben er vaak geen idee van dat ze de werkelijkheid reduceren tot iets simpels wat zo niet bestaat en dat ze daarmee uiteindelijk mensen geweld aan doen. De gevolgen zijn immens. Je ziet vaak dat dergelijke reductionistische ideeën leiden tot vijandigheid tegenover het lichaam en tegenover de wereld.

Descartes' voorbeeld van een stok die hij in het water steekt. Dat is een voorbeeld om duidelijk te maken dat onze waarnemingen onbetrouwbaar zijn. Maar het voorbeeld doet op geen enkele manier recht aan hoe mensen kennis verwerven van de werkelijkheid. Je ziet die stok weliswaar gebroken, maar je weet tegelijkertijd dat die stok nog even recht is als tevoren. Je laat je als volwassen mens niet leiden door de waarneming (zoals een klein kind nog zou doen), maar door al je ervaring, door alles wat je geleerd hebt temidden van de werkelijkheid en temidden van andere mensen. Als je kunt zeggen dat je zintuigen je bedriegen omdat je de stok gebroken ziet, weet je al dat die stok niet gebroken is. De hele stelling 'begs the question'.