>>>  Laatst gewijzigd: 2 januari 2024  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Tot 2016

Armoede in de VS

(22 juni 2007)

De muur viel, de koude oorlog was voorbij, het communisme had verloren en het kapitalisme had gewonnen, nietwaar? Wie dat gelooft, is op zijn zachtst gezegd bijzonder naïef. OK, de muur viel, Duitsland werd één staat. Maar wie denkt dat de koude oorlog voorbij is, omdat Bush en Poetin elkaar een hand geven, heeft het toch behoorlijk mis. En er zijn andere koude oorlogen gaande. En wie denkt dat het kapitalisme de ideale manier is om het samenleven van mensen te regelen, moet nog maar eens gaan rondkijken in de Verenigde Staten.

Het zogenoemde 'machtigste en rijkste land ter wereld' is in feite niet meer dan een ontwikkelingsland. Met van die typische kenmerken als: geregeerd worden door een bovenlaag van rijke families, die het de militairen en de concerns voortdurend naar de zin maken, die de dominante religie naar de mond praten; grote armoede onder een groot deel van de bevolking, educatie vooral voor de elite, en zo verder.

In februari werden in allerlei bladen samenvattingen gegeven van een rapport van het Amerikaanse (als rechts bekend staande!) krantenconcern McClatchy op basis van de meest recente bevolkingsgegevens van het U.S. Census Bureau (dat is 2005). Belangrijkste punten:

De Verenigde Staten vormen het duidelijkste bewijs voor de stelling dat het kapitalisme geen zoden aan de dijk zet en nooit zal leiden tot een eerlijke verdeling van welvaart en kansen.

Bedenk dat eens als je George W. Bush ziet gekscheren met een andere machthebber. Het verklaart ook waarom hij zich vooral op 'de oorlog tegen het terrorisme' richt, op de oorlog in Irak en Afghanistan, op het buitenland dus. Leidt de aandacht af van de binnenlandse ellende, zullen zijn adviseurs gezegd hebben. En de ironie is natuurlijk dat die rechtse christelijke V.S. een grotere klap hadden geïncasseerd, wanneer er op 11 september 2001 geen aanslagen op het World Trade Center zouden zijn gepleegd. Dan had Bush zich niet als 'redder van het vaderland' kunnen presenteren. Zo zie je maar weer.


(*) 'Allerarmst' ('extremely poor') is een gezin van vier met twee kinderen dat van minder dan 9903 dollar (7540 euro) per jaar moet rondkomen. Dat bedrag is de helft van de door de overheid vastgestelde armoedegrens. Voor individuen is het criterium 5080 dollar (3868 euro) of minder.