>>>  Laatst gewijzigd: 13 februari 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Tot 2016

Advertenties tegenhouden is crimineel of immoreel?

(15 september 2007)

Ik houd niet van reclame en ik wil niet dat mijn aandacht er door afgeleid wordt. Mijn standaard browser is Firefox en iemand vertelde me dat er een extensie bestaat die al die reclame tegenhoudt: Adblock Plus. En inderdaad: eindelijk weer gewone webpagina's zonder die irritante 'Ads by Google' of andere reclamebanners. Wat een rust.

Maar daar komt ene Danny Carlton, die vindt dat ik niets mag doen om die advertenties op websites te vermijden, omdat webmasters daar geld mee verdienen. Ja ja! En die een programmaatje schrijft waarmee webmasters Firefox-gebruikers die de Adblock Plus - extensie gebruiken kunnen buitensluiten van hun websites. Zo zo! En die een hele campagne op touw zet om webmasters te 'beschermen' tegen dit soort "criminele" Firefox-gebruikers, die stelen van webmasters. Nou nou! Ik weet dat 'Direct Marketing'-voorstanders niet zo snugger zijn, maar dit slaat echt alles. Als ik 'Nee / Nee' op mijn brievenbus zet, omdat ik weiger papieren reclame te ontvangen, ben ik dus een dief? Als ik spamfilters gebruik in mijn mailprogramma, steel ik uit iemand zijn portemonnee en ben ik dus crimineel bezig? Belachelijk.

Maar het kan nog gekker. Security NL Nieuws schrijft op 12 september 2007:

"Firefox gebruikers die weigeren advertenties op websites te bekijken zijn immoreel, maar niet illegaal bezig, zegt Chris Soghoian. Onlangs is er een campagne gestart waarbij sommige websites Firefox gebruikers volledig blokkeren. De websites hanteren als reden dat Firefox de Adblock Plus plugin ondersteunt, die banners en andere advertenties blokkeert. () Gebruikers van banner blockers houden zich eigenlijk bezig met diefstal. Webmasters hebben hun websites echter nog niet afgesloten met contracten, en banner blockers mogen dan immoreel zijn, ze zijn zeker niet illegaal. Webmasters mogen natuurlijk allerlei technologieën gebruiken om banner blockers te blacklisten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor creatieve gebruikers die dit soort technologieën mogen omzeilen", besluit Soghoian zijn betoog.

Goh, dank je, Chris, dat is een opluchting, ik ben niet crimineel, maar immoreel bezig als ik maatregelen neem om niet lastig gevallen te worden met reclame! Uiteraard heeft iedereen het volste recht en is het bijzonder moreel om andere mensen met reclame op te zadelen, om gewone en digitale brievenbussen vol te proppen met onzin, leugens en bedrog. Iemand verdient daar geld mee, nietwaar, dus dan is het altijd goed. Nee dus. We zouden die 'spammers' rekeningen moeten sturen voor de tijd die we noodgedwongen besteden aan het opruimen van hun rommel. We zouden strenge straffen moeten uitdelen aan iedereen die ons ongevraagd lastig valt met desinformatie waaraan we niet onderworpen willen worden. Nooit van 'opt in' en 'opt out' gehoord, Chris? Amerikaan, zeker?

Weer zo'n voorbeeld van dat zielige kapitalisme, waarin alles goedgekeurd en goedgepraat wordt wat maar geld oplevert. Als kapitalisten over moraal praten, hebben ze het alleen maar over hun moraal van het geld, hebben ze het alleen maar over zichzelf, over hoe zij rijk kunnen worden. In een kapitalistische moraal bestaat geen aandacht voor anderen.